Kako odabrati pravi web hosting provajder?

Zaista, izbor pravog hosting provajdera za vaš sajt nije jednostavan zadatak, posebno kada postoji na hiljade hosting provajdera sa identičnim ponudama i paketima. Dakle, potrebno je da znate nekoliko ključnih faktora pre nego što se odlučite za web hosting.

Ispod su tri glavne karakteristike pri odabiru hostinga:

Web Hosting

Karakteristike web hostinga

Ovo je veoma važno kod odabira hosting provajdera. Morate znati tehničke karakteristike hosting provajdera.

a) Server platforma i hardwerski zahtevi

Ako planirate da pokrenete web sajt koji koristi programsko okruženje kao što su Active Server Pages (ASP), Visual Basic scripts, Cold Fusion ili Microsoft Access ili Microsoft mySQL baza podatak, u ovom slučaju, moraćete da nadjete web hosting uslugu koja podržava Windows platformu.

Isto tako ako planirate da koristite programski jezik kao što su Perl, CGI, SSI, PHP ili mySQL baza podataka, onda vam treba web hosting koji podržava Unix/Linux. Kada imate sve karateristike u vidu, možete da odlučite koji je hosting najbolji za vaš sajt.

b) Prostor na disku

Ovo je još jedan tehnički uslov koji treba da razmotrite pre nego što izaberete web hosting paket odnosno prostor i protok na disku. Ako nameravate da pokrenete web sajt koji neće imati puno sadržaja , prostor na disku neće biti veliki problem za vas pronaći odgovarajućeg provajdera. U principu, prostor na disku od 200-500MB treba da bude dovoljan da zadovolji vaše potrebe. Nasuprot tome, ako planirate da pokrenete sajt sa ogromnom količinom slika mp3 muzike ili video fajlova, onda treba da razmotrite hosting koji daje veći prostor na disku, na primer, 500-2000MB.

Slično tome, treba obratiti pažnju na dozvoljeni protok sobraćaja. Očigledno, sajt koji očekuje da ima veliki saobraćaj potrebno je da kupi hosting koji dozvoljava visok limit protoka. Ako je tako, potrebno je da pronadjete hosting kompaniju koja ima veliki propusni opsek, na primer, od 40-100GB mesčno. U zavisnosti od vašeg sajta i zahteva, odabih hosting servisa koji će vam omogućiti dovoljnu količinu prostora i protoka će sprečiti moguće probleme i dodatne troškove koje možete imati u budućnosti.

c) Ostale karateristike hostinga

Dok gore navedene karakteristike su veoma važne, postoje i druge karakteristike koje treba razmotriti. Da li hosting provajder dozvoljava postavljanje video klipova na vaš sajt? Da li je hosting kompatibilan sa skriptom koju nameravate da koristite za sajt? Koliko je dozvoljeno e-mail naloga, broj FTP naloga, web statistika, vrsta kontrol panela, baza podataka i sl.

Pouzdanost i stabilnost

Dobar hosting provajder nudi dobar uptime i brzinu sajta. Neki standard koji treba da ispuni hosting provajder je 99,9% uptime servera. Pouzdan hosting provajder obično u velikoj meri ulaže u infrastrukturu data centra sa visokim performansama servera, backup sajtova, zaštita sajtova, uptime garanciju itd. Slično tome, potrebno je odabrati hosting provajdera koji vas neće sprečavati u razvijanju vašeg projekta, tako da možete slobodno da se razvijate. Na primer, ako je potrebno da se poveća prostor na disku, protok ili broj MySQL baza podataka, trebalo bi da možete da nadogradite bez ikakvi problema.
Korisnička podrška

Poslednji veoma važan faktor u odabiru hostinga je provajder koji nudi odličnu podršku klijentima. Uvek treba tražiti provajdera koji nudi podršku 24 sata, 7 dana u nedelji, tako da svaki mogući problem bude rešen u najkraćem roku. Možete takodje testirati kako reaguje njihova podrška slanjem upita na meil. U principu, svaki odgovor za kraće od 24 sata smatra se prihvatljiv. Ako im treba više od 24 sata to je znak da je podrška loša.

Iznad smo naveli nekoliko glavnih karakteristika pri odabiru hostinga. Pored toga, koliko je neki hosting provajder dobar pokazuje i broj kupaca koji imaju. Iako je cena takodje važna, to ipak ne bi trebalo da bude glavno pri odabiru hostinga.

Pri odabiru hostinga najvažnije je da odaberete provajdera koji će zadovoljiti potrebe vašeg sajta, garantovati stalnu dostupnost i brzinu sajta, kao i odličnu korisničku podršku.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VAŽNO! Za postavljanje komentara, nužno je da riješite ovaj jednostavan matematički zadatak (da se uvjerimo da ste realna osoba) :-)

Koliko je 7 + 14 ?
Please leave these two fields as-is:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.