Stare Bačvice

Povijest Bačvica

Bačvice su najljepše

Bačvice su najljepše

Bačvice, ili od milja i skraćeno ‘Baće‘, oduvijek su omiljeno i popularno splitsko kupalište, ne samo za ‘domaće’ stanovnike, i mnogo više od toga. I tako barem zadnjih stotinjak godina.

Splitski sportski momenti prisutni su na Bačvicama oduvijek.

Popularni život, i kulturni duh grada takodjer je živ na Bačvicama, i živi kroz Bačvice. Čak je i legendarni Splitski Festival bio održavan i na bačvicama, tako je 1964 godine četvrti po redu festival ‘Melodije Jadrana‘  održan u ljetnom kinu Bačvice, aktivnom i danas. Tada je, po stručnom žiriju, pobijedio Arsen Dedić sa pjesmom ‘Kuća Pored Mora‘, a po glasovima publike pobijedila je, i direktno u anale ušla; Tereza Kesovija + Kljaković i 4M: ‘Nima Splita Do Splita‘.

Splitski festival će se, kasnije, premjestiti na bazen Jadrana i Prokurative, a Bačvice će biti mjesto za tek manje zabavne sadržaje, ili tek put prema obližnjim mjestima; kafić ‘Džaja‘ (danas ‘Ovčice‘), ‘Tenis‘ i legendarnu diskoteku (znalo se za nju i širom zemlje) Shakespeare.

Svi se sjećaju, vjerojatno, popularne TV reklame ‘Pipi‘ (Ovo sada je besplatna reklama) i momka na motoru; gospodin Šola danas je, uz ostalo poznat i kao vodja naše Bob reprezentacije, a ljepotica Ana Sasso jednako je lijepa i danas, tada miss Yugoslavije, jedna iz plejade splitskih ljepotica, no zašto pričamo sve ovo?

Jasno, ono najljepše uz svu ljepotu koju spominjemo, ambijent je u kojem se sve to dogadja, a to su, naravno; Bačvice.

Bačvice, mjesto pod Suncem su – prava pozicija i za Vas. Klikni dalje u navigaciji, alii prvo  uživaj u filmu dole, riječ je o isječku iz jedne planetarno popularne sapunice, popularne, naravno, i na Bačvicama. 🙂