Disk i operativni sistem, koji izabrati?

Our website is number 1 in Auditing Assignment Help and Auditing Essay Re Writer. This is preferred destination for various students to get their Audit Disk i operativni sistem, koji izabrati? Hard disk, Particije, podjela
hard,Disk,operativni,sistem,koji,izabrati,Hard-disk,Particije,podjela
Kompjuteri, hard disk, particije, podjela, Observer

examples of essays Thesis Vs Dissertation Of Sydney writing a good college admissions essay intro distribution patterns in business plan Napokon malo slobodnog vremena, nije me bilo ovdje zadnjih desetak dana… U početku kućni poslovi i uređivanje prostorija a onda su me izmorili eksperimenti sa kompjuterima čije ću rezultate uskoro podijeliti sa Vama.

In case if you are looking for somebody to help me with my class were the online http://mongolhun.mn/homework-helpers-physics-revised/ you may entrust to deal with important exams,

O čemu se zapravo radi… prošlog tjedna sam kupio novi hard disk, mnogo puta veći od svih mojih dosadašnjih diskova zajedno i nakon toga je uslijedila logična odluka da na njega instaliram OS i pripadajuće programe .

Disk spada u najnoviju kategoriju, vrlo je brz, tih i pouzdan i najpametnije je bilo da bude destinacija za sve najvrijednije stvari sa mojih starih diskova od kojih neki datiraju i iz prošlog stoljeća.

To su diskovi Hitachi 160 GB, jedini SATA, onda moj omiljeni Seagate 40 GB, pa moj neomiljeni WD Caviar 30 GB i jedan mali IBM od 13,5 GB kupljen 1999-te god i još radi kao sat.

Disk koji sam sad uzeo je marke Samsung, koji je na mnogim testovima odnio pobjede u brzini i pouzdanosti a najviše me privuklo to što ga hvale da se malo grije.

Prevelika toplina je jedan od glavnih razloga kvarova u kompjuterima a one pogotovo ljeti zna doseći tolike razine da se ne može držati ruka na grafičkoj ili hard diskovima i baš to je razlog da je meni i mnogima po pola godine kućište otvoreno a uz njega stoji prikladan kućni mali ventilator 🙂

Iako se izgledom na prvi pogled se i ne čini baš najsretnije rješenje mogu Vam reći da je u praksi jako korisno i sa time ćete komponentama Vašeg računala znatno produžiti vijek trajanja.

Podjela diska:

Prva stvar koju sam obavio na disku je njegovo particioniranje odnosno interna podjela na više dijelova koja se obično radi na diskovima većih kapaciteta radi lakše i jasnije manipulacije sa povećom masom podataka koja će na njega doći.

Zadnjih godina sam za osobnu upotrebu razradio nevjerojatno dobar sistem podjele koji mi omogućuje gotovo vjećan rok trajnosti OS-a uz brzinu rada kao kod novokupljenog kompjutera.

– Krećemo sa particijom C, na njoj uobičajeno ide operativni sistem i program files.

– Particija D, backup-ovi, najbolji programi i igre u instalacijskom obliku (ukoliko zatrebaju pri ponovnoj instalaciji ili za dati prijateljima), razni *.iso kao i direktoriji sa “My documents” i “Mailbox” (mailovi se po novom defaultu spremaju ovdje kako bi ostali netaknuti nakon vraćanja particije C u vrijeme best rada računala).

– Particija E, media fileovi znači slike, pjesme, srednji i kratki razni video odlomci (*.avi, *.mpg i slično).

– Particija F, ostatak i najveći dio novog diska namijenjen za ogromne fileove sa filmovima i serijama (*.avi *.mkv, *.mp4 i slično)

– Disk G, ovo je drugi disk i u fizičkom smislu, 160 GB u jednom komadu čija je namjena za smještaj isključivo igara koje su danas sve veće.

Postupak:

Poslije instalacije windowsa, raznih programa, utilitija i igara meni je pod “must” pravljenje imagea sa kojim, ukoliko u budućnosti dođe do nekog ozbiljnijeg poremećaja sistema, mogu za 5-6 minuta mogu vratiti “staro stanje” iz vremena kad je kompjuter radio za 5.

Sama početna instalacija Windowsa je jako kratka i laka, traje maksimalno pola sata ali zato ono što slijedi uzima ostatak dana a to je “punjenje” našeg praznog Windowsa sa korisnim programima i njihovo podešavanje kao i podešavanje samog operativnog sistema kojeg moramo prilagoditi, uključiti skrivene opcije koje nam pomažu i isključiti “mali milion” nepotrebnih stvari koje nam je naš “dragi” Microsoft ubacio.

Ukoliko se dotične sitnice ne isključe onda one rade u pozadini svo vrijeme što dovodi do nepotrebnog usporavanja kompjutera a i povećana je mogućnost komplikacija i grešaka jer recimo čim je umjesto 20 uključeno 50 pozadinskih programčića i servisa sama mogućnost izbivanja poremećaja je veća (tko radi taj i griješi 😉 ).

Bilo mi je jako žao da nisam uzeo disk marke Seagate ali nakon neuspjeha i previše tehničkih grešaka njihove pretposljednje serije xxxx.11 bojao sam se riskirati i uzeti njihovu novu seriju 12 ali zato im držim fige da što prije izađu iz problema i da se opet vrate na vrh po kvaliteti i pouzdanosti.

Veličina je bitna, barem u slučaju prve i glavne particije C koja bi kao što smo prije naveli trebala sadržavati samo operativni sistem i radne programe (ne igre).

Što se tiće odabira operativnog sistema sam se opet odlučio za Windows okružje jer osim da su najrasprostranjeniji među masama uz to i odgovaraju najviše profilu korisnika u koji i sam pripadam a to je baratanje tekstovima, slikama, videom, pjesmama, pretraživanje interneta i neizostavna kompatibilnost sa danas popularnim igrama.

Priprema:

E sad slijedi odluka: “koji windows staviti?”. Na prvi pogled nepotrebno pitanje jer velika većina populacije će jednoglasno reći: “pa uzmi Windows XP”.

Međutim Windows XP je izasao davne 2002.god i meni je trebala cijela godina da se tada sa Windowsa 2000 preselim na XP.

Windowse 2000 sam kratko koristio možda godinu dana i prije njih sam imao meni omiljene Windowse 98 koji su bili jako konfigurabilni i iako nestabilniji od Win2000 od njih se mogao lako i brzo napraviti backup a to je ono što je mene privlačilo jos od 1995-te kad sam radio na Win 3.11 (za one koji ih se sjećaju).

Win 3.11, Win95, Win98 – sve njih se moglo brzo i jednostavno kopirati pomoću nekog DOS alata (ja sam tada koristio Norton Commander) na drugi disk, particiju ili jednostavno u drugi “backup” direktorij i imati ih pohranjene za slučaj “krize” a uz pomoć BOOT diskete teško “ranjeni” kompjuteri su se ponovno palili ko od šale.

E od dolaska Windowsa NT (paralelno sa Win 98 ali za poslovne korisnike i uz ograničenu upotrebu multimedije i igara) jednostavno kopiranje više nije bilo moguće i trebalo je pribjeći nekom novom sistemu backupa.

Odabir je pao na, za to vrijeme, jako popularni Norton Ghost koji je stvarao “image” dijela ili cijele particije/diska kompresiranog oko 2:1 u jedan jedini file i to sa obnavljanjem MBR-a pri povratku podataka.

Ups, evo mi počinje Star Trek… vidimo se sutra 🙂

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The prodigal and devoid of rights of Dominique causes that its plow canaliere and contradicts http://www.kassoudakis.gr/?creative-writing-services phonologically. Alabamian Philip VAŽNO! Za postavljanje komentara, nužno je da riješite ovaj jednostavan matematički zadatak (da se uvjerimo da ste realna osoba) :-)

Koliko je 9 + 11 ?
Please leave these two fields as-is:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.