Zbogom David Bowie, jedan od zadnjih naših heroja

Dragi naš i veliki David

David Bowie

Nije bilo lako biti prorok. Ni jednostavno a još manje željeno. David Bowie umro je danas i zaista smo izgubili  jednog od zadnjih naših heroja. Svoj posljednji album imena Blackstar David je objavio na svoj 69. rođendan, samo par dana ranije, u petak. Na albumu se nalazi u tema “Lazarus“, na koju ćemo sada baciti pogled;

David Bowie: Lazarus

Pogledaj gore, u raju sam
Imam ožiljke koji se ne mogu vidjeti
Imam drame koje se ne mogu ukrasti
Svi me sada znaju
Pogledaj ovdje gore, čovječe, ja sam u opasnosti
Nemam ništa više za izgubiti
Tako sam visoko da mi se mozak vrti
Ispao mi je mobitel tamo dolje
Nije li to baš nalik meni
Kad sam stigao do New Yorka
Živio sam kao kralj
Tada sam potrošio sav svoj novac
Brinuo sam se za tvoju guzicu
Na taj način i ni na koji drugi
Znajte, bit ću slobodan
Baš kao ptica
Nije li to baš nalik meni
Oh, bit ću slobodan
Baš kao ptica
Oh, bit ću slobodan
Nije li to baš nalik meni

Pa pogledajmo gore, David je tamo, u raju. 🙂

No, jasno, nismo svi niti vidjeli ovu pjesmu, a što bi sve i da jesmo? 🙁 Slično tomu je i naš Dino pjevao taman pred smrt sebi; “Iden ća ka i moj ćaća” (a koji je umro nedugo prije), uh…
Veliki su umjetnici i osobe umrli nedavno, o tome su pisale i Bačvice.com; Dino Dvornik, Michael Jackson, Željko MalnarSmrt Davida Bowiea mnoge nas je baš razbucala, mene osobno i više nego bih pretpostavio da hoće. 🙁

Ne preostaje nam drugo nego biti sretni što smo bili njegovi suvremenici, što smo slušali njegove pjesme i plesali uz njegove ritmove. To i nije bilo naročito teško, uhvatiti taj Bowie vlak, jer prvi njegov hit datira iz godine 1969, a danas je 2016. 🙂

David Bowie: Space Oddity
Te davne godine obilježile su poruke iz svemira “Ground Control to Major Tom“, riječ je o prvom velikom hitu “Space Oddity“, sa albuma David Bowie (kasnije preimenovan u Space Oddity), Major Tom je bio prva fiktivna osoba i najava brojnih Bowievih transformacija koje će tek uslijediti. Te godine događa se i prvo slijetanje na Mjesec. Ipak, valjda, van Davidovog djelovanja ali ne nužno i utjecaja. 🙂

David Bowie bez sumnje je jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena, poznat (jedno kraće vrijeme) i kao Ziggy Sturdust. Nije nam namjera rekapitulirati velikog Davida Bowiea, ali samo par kratkih crta; nazvan s razlogom i kao istinski umjetnički kameleon, studirao je budizam i pantomimu, što će samo površan zaključak reći da je manje bitno, “World of David Bowie” prvi je njegov album objavljen čak i dvije godine prije; 1967.

Slijedeći album jeste The Man Who Sold the World, za čiju naslovnu temu mlađi ili površniji glazbeni pratitelji možda misle da je potpisuje Nirvana, no jasno, oni su je samo obradili. Izvanredno, istina, ali to je još uvijek David Bowie.

Kao Alias Ziggy Stardust objaviti će ispješan album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, s temama Starman, i Rock n Roll Suicide.
1973. godine Bowie postaje Thin White Duke i postaje ikona u Americi. Slijede albumi Aladdin Sane i Diamond Dogs, a 1975. Young Americans. Album Station to Station donijet’ će mu i prvi broj jedan u Americi; Fame.

Nakon toga David Bowie će još jednom opravdati reputaciju kameleona i preseliti u Berlin te od 1977. do 1979. naslovima Low, Heroes i Lodger biti u samom glazbenom vrhu. Elektronika i avangarda odlike su ovog razdoblja kada je producent Brian Eno.
Slijedi ploča Scary Monsters, uključujući hit Ashes to Ashes, samo kao uvod u Let’s Dance (1983). Hitovi osim naslovne su China Girl i Modern Love. Duet s Mickom Jaggerom i tema Dancin’ in the Street svojevrsna su najava Band Aida u sklopu Live Aid koncerta održanog 1985. godine.

Slijedi par manje uspješnih naslova (ima i toga) u postmodernističkoj skupini Tin Machine, no iza toga dvostruki album hitova Changes i svjetska turneja Sound and Vision u sklopu koje je dupkom napunio zagrebački Maksimir (rujan 1990).
Tada stupaju u brak Bowie i manekenka Iman, što je Davidu drugi brak.

Pravo ugodno iznenašenje uslijedit’ će tek 2013. albumom The Next Day koji će Davidu vratiti popularnost, i naposljetku, nažalost posljednjim, gorespomenutim Blackstar.

Svi nabrojeni naslovi su predivne pjesme i moji osobni veliki favoriti. 🙂 No, da ipak ilustriram kolika je Davidova ostavština, poslušajmo za kraj stvar koju nisam spomenuo gore (nisam stigao) a to je Blue Jean, sa albuma Tonight iz 1984 godine:

David BowieBlue Jean
Treba li reći; i Blue Jean je moj veliki favorit, kao i mnogo tema ovdje koje svaka priča svoju priču, siguran sam, ne samo kod mene i u mojoj memoriji.

Zato Davide, hvala ti na svemu, hvala i Bogu što bijasmo i imali smo tu sreću živjeti sa tobom. 🙂
Jer, jesmo, živjeli smo s tobom, sve ove godine. I nije istina da je tvojom smrću umro i dio nas. Jednostavno zato jer nisi umro, ne možeš i nikada nećeš. 🙂
Dok je Svijeta, muzike i ljudi, živjeti će i David Bowie i muzika koju slušamo,  jer mada sam jutros plakao (priznajem), sad sam sretan i ponosan što je tako. 🙂

Oscar Josip Canaby
za Bačvice.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VAŽNO! Za postavljanje komentara, nužno je da riješite ovaj jednostavan matematički zadatak (da se uvjerimo da ste realna osoba) :-)

Koliko je 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.